EĞİTİMDE OYUNLARIN GÜCÜ: OYUNLAŞTIRMA VE ÖĞRENME


Özet Görüntüleme: 217 / PDF İndirme: 142

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Oyun, Oyunlaştırma, Öğrenme

Özet

Eğitim, insan hayatının temel bir unsuru olarak kabul edilirken, öğrenme süreçlerini etkili ve keyifli hale getirmek her zaman önemli bir hedef olmuştur. Geleneksel öğretim yöntemleri, öğrencilerin dikkatini çekmede ve motive etmede bazen yetersiz kalabilirken, son yıllarda dijital oyunların eğitimdeki rolü giderek artmaktadır. Oyunlaştırma, temel olarak oyun tasarımı ve mekaniklerinin eğitim sürecine entegre edilmesidir. Bu yaklaşım, öğrencilerin daha etkili bir şekilde öğrenmelerine olanak tanırken, aynı zamanda öğrenme deneyimini daha keyifli ve ilgi çekici hale getirir. Oyunlar ve dijital oyunlar, öğrencilere aktif ve interaktif bir ortam sunarak öğrenmeyi daha etkili hale getirebilir ve öğrencilerin motivasyonunu artırabilir. Bu makalenin amacı, eğitimde oyunlaştırmanın ve dijital oyunların gücünü vurgulamak ve bu tekniklerin öğrenme sürecine olan etkisini açıklamak suretiyle eğitimcileri ve öğretmenleri oyun tabanlı öğrenme stratejileri konusunda bilgilendirmek ve ilham vermektir.

Referanslar

Akın, F. A. ve Atıcı, B. (2015). Oyun tabanlı öğrenme ortamlarının öğrenci başarısına ve görüşlerine etkisi. Turkish Journal of Educational Studies, 2(2), 75-102.

Çangır, M. (2008). İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde eğitsel oyun yönteminin uygulanma durumu (Tuzla örneği). Yayımlanmamış Yüksek lisans tezi. İstanbul: Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çetin, E., (2013). Eğitsel dijital oyunlar. Ankara: Pegem A Akademi Yayıncılık.

Çetinkaya, A. (2019). Dijital çağda oyun. 20.01.2021 tarihinde www.egitimreformugirisimi.ogr sitesi: https://www.egitimreformugirisimi.org/dijital-cagda-oyun/ adresinden alındı.

Demirel, Ö. (1999). Planlanmadan değerlendirmeye öğretme sanatı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Ebner, M., & Holzinger, A. (2007). Successful implementation of user-centered game based learning in higher education: An example from civil engineering. Computers ve Education, 49(3), 873-890.

Education Scotland. (2020). Realising the ambition: Being me. National practice guidance for early years in Scotland 30.01.2021 tarihinde www.education.gov sitesi https://education.gov.scot/media/3bjpr3wa/realisingtheambition.pdf adresinden alınmıştır.

Gülsoy, T. (2013). 6. Sınıf öğrencilerinin kelime haznesinin geliştirilmesinde eğitsel oyunların etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Niğde: Niğde Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Karadeniz, O. & Er, H. (2021). Eğitsel oyunlarla sosyal bilgiler öğretimi. Ankara, Pegem Akademi.

Leeuwen, L. v., & Westwood, D. (2008). Adult play, psychology and design. Digital Creativity, 19(3),153-61.

Meriç, Ö. (2022). Sınıf öğretmenlerinin oyunlaştırma yaklaşımına dayalı fenomenolojik bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Milli Eğitim Bakanlığı. (2016). Spor Lisesi Eğitsel Oyunlar Dersi Öğretim Programı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara.

Mustafaoğlu, R. (2018). E-spor, spor ve fiziksel aktivite. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 84-96.

Ocak, M.A. (2013). Eğitsel dijital oyunlar: Kuram, tasarım ve uygulama. Ankara: Pegem.

Özhan, S. (2011). Dijital oyunlarda değerlendirme ve sınıflandırma sistemleri ve Türkiye açısından öneriler. Aile ve Toplum Eğitim Kültür ve Araştırma Dergisi, 7, 21-33.

Prensky, M, (2001). Fun, Play and Games: What Makes Games Engaging, Digital Game-based Learning, 5, 1-50.

Taşdemir, M. (2007). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

İndir

Yayın Tarihi

2022-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZER, S. (2022). EĞİTİMDE OYUNLARIN GÜCÜ: OYUNLAŞTIRMA VE ÖĞRENME. Usbilim Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7), 37–47. Geliş tarihi gönderen https://usbilimdergisi.com/index.php/pub/article/view/16