EĞİTİM ALANINDA YAPILAN ÖRGÜTSEL ZEKÂ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALARIN İNCELENMESİ: SİSTEMATİK BİR DERLEME


Özet Görüntüleme: 25 / PDF İndirme: 19

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Sistematik Derleme, Örgütsel Zekâ, Eğitim

Özet

Bu araştırmanın genel amacı, eğitim alanında örgütsel zekâ ile ilgili yapılan araştırmaların sistematik derlemesini yapmaktır. Bu genel amaç çerçevesinde araştırmaların yayım türü, yayım yılı, araştırma türü, araştırmalarda hangi yöntemlerin kullanıldığı, araştırmalarda hangi desenlerin kullanıldığı, veri kaynağı, örneklemi ve veri toplama yöntemleri ile ilgili sorular sorularak alt amaç oluşturulmuştur. Nitel araştırma yöntemlerinden sistematik derlemenin kullanıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, örgütsel zekâ ile ilgili en çok araştırma yüksek lisans türünde, 2017’de, orijinal araştırma düzeyinde, nicel yöntem olarak, korelasyon deseninde, öğretmenlerle, maksimum çeşitlilik örneklemi kullanılarak, ölçek kullanılarak, yapılmıştır. Bu sistematik derlemenin sonucunda eğitim alanında yapılan örgütsel zekâ ile ilgili araştırmaların nicel yönden yetersiz olduğu, eğitim alanında örgütsel zekânın incelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.

Referanslar

Altunbaş, A. (2008). İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerin örgütsel zekâ düzeylerinin çok boyutlu analizi (İstanbul İli-Avrupa Yakası Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

Balak, D. (2021). Örgütsel zekâ, örgütsel dayanıklılık kapasitesi ve firma performansı ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Çakır, R. (2008). Örgütsel zekânın geliştirilmesine ilişkin yapılan bir çalıştayın örgütsel zekâ düzeyinin geliştirilmesine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Çınar, N. (2021). İyi bir sistematik derleme nasıl yazılmalı?. Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 310-314.

Düzer, A. (2008). Yükseköğretimde kurumsal öz değerlendirme aracı olarak örgütsel zekâ ölçeği’nin kullanılması (Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi. Ankara.

Ekici, Ö. (2007). Resmi ve özel ilköğretim okullarında örgütsel zekâ düzeylerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri (Sakarya İli Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi. Sakarya.

Erçetin, Ş. (2001). Örgütsel Zekâ. Ankara: Nobel Yayınları.

Erçetin, Ş.Ş. (2004). Örgütsel zekâ ve örgütsel aptallık. İstanbul: Asil Yayın Dağıtım.

Göktaş, S. (2017). Örgütlerde bilgi yönetimi sürecinde bir dinamik olarak örgütsel zekâ etkinliğinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişki üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.

İzci, İ. (2017). Okul yöneticilerinin örgütsel zekâ ve performans değerlendirme algıları arasındaki ilişki. Doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Çanakkale.

Karaçam, Z. (2013). Sistematik derleme metodolojisi: Sistematik derleme hazırlamak için bir rehber. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 6(1), 26-33.

Köse, A. N. (2021). Örgütsel öğrenme ile bireysel iş performansı ilişkisinde örgütsel zekâ ve yenilikçi iş davranışının rolleri. Doktora tezi, Beykent Üniversitesi, İstanbul.

Neyişci, N. (2015). Sosyal ağ etkileşiminin örgütsel zekâ düzeyine etkisi. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Neyişçi, N. & Erçetin, Ş. Ş. (2020). Sosyal ağ etkileşiminin örgütsel zekâ düzeyine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(2), 354-374.

Neyişçi, N., Potas, N. & Erçetin, Ş. Ş. (2018). Örgütsel zekâ algısı ve ortak değişkenlerin etkisi: ancova analizi ile incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 8(4), 300-318.

Sağlam, E. (2020). Okul müdürlerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile okulların örgütsel zekâ düzeyleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.

Tanrıkulu, F. Z. (2014). Ortaöğretim okullarında yönetici ve öğretmenlerin örgütsel zekâya ilişkin algı düzeyleri (Çanakkale İli Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.

Tura, B. & Akbaşlı, S. (2021). Örgütsel zekâ düzeyinin öğretmenlerin yenilikçi çalışma davranışları üzerinde etkisi. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 18(43), 6780-6805.

Tura, B. (2022). Örgütsel zekâ düzeyinin öğretmenlerin yenilikçi çalışma davranışları üzerindeki etkisi. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Turan, S. (2017). Okul yöneticilerinin kuantum liderlik davranışlarının örgütsel zekâ düzeyine etkisi (Zonguldak İli Örneği). Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi. Ankara.

Ulusoy, G. (2012). İşletmelerde örgütsel zekânın performansa etkileri üzerine yönetici ve çalışan algıları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Yörük, S. (2006). İlköğretim okullarının örgütsel zekâ özelliklerini yansıtma düzeyleri. Doktora tezi, Fırat Üniversitesi. Elâzığ.

İndir

Yayın Tarihi

2022-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

BAYAT, S., & BAYAT, D. İREN. (2022). EĞİTİM ALANINDA YAPILAN ÖRGÜTSEL ZEKÂ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALARIN İNCELENMESİ: SİSTEMATİK BİR DERLEME. Usbilim Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7), 1–17. Geliş tarihi gönderen https://usbilimdergisi.com/index.php/pub/article/view/9